niedziela, 28 stycznia 2018

smaki z dzieciństwa

Zapewne każdy z Was zachował w pamięci swoje ulubione smaki z dzieciństwa. 
Moim jest blok czekoladowy. Nie robiłam go od bardzo, bardzo dawna 
- aż wstyd się przyznać ileż to już lat.
I zapewne dalej nie miała bym odwagi go zrobić gdyby nie obietnica jaką
złożyłam bratu. Na świątecznym stole będzie blok czekoladowy.
I był - ku radości wszystkich :)

BLOK CZEKOLADOWY

- 0,5 szklanki mleka
- kostka masła [200 gram]
- szklanka cukru
- 4 czubate łyżki kakao
- mleko w proszku
- herbatniki [około 150-200 gram]

Mleko podgrzewamy na małym ogniu z masłem. 
Gdy masło się rozpuści dodajemy cukier i kakao.
Mieszamy aż wszystko ładnie się połączy.
PAMIĘTAJCIE nie wolno doprowadzić masy do wrzenia !!! 

Po wystudzeniu do masy dodajemy mleko w proszku 
i większą część pokruszonych herbatników. Miksujemy.
Dodajemy resztę ciasteczek.
Masa będzie mocno zwarta więc lepiej mieć w zasięgu dłoni
drewnianą łyżkę do mieszania. 

Zostaje już tylko przełożyć masę do foremki 
wyłożonej papierem do pieczenia,
mocno ugniatając i wstawić do lodówki. 
Następnego dnia blok będzie gotowy :)


Życzę miłej zabawy i SMACZNEGO !!!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam blok czekoladowy. Często modyfikuję go dodając coraz to inne dodatki :)Czekoladowy najsmaczniejszy!😊

    OdpowiedzUsuń